Псалми/ 55

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

54 Псалми
55 псалм
од н.п.
56
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

  1 За началникот на пејачите, на жичани, инструменти. Давидово учење. Послушај ми ја Боже, молитвата, не криј се од мојата молитва:
  2 Внимавај на мене и услиши ме! Се измачувам во својата тешкотија,
  3 ме збуни викотницата на непријателите и грешничкото угнетување. Се нафрлија врз мене со беззаконие, бесно ме гонат.
  4 Срцето ми трепери и смртен страв ме опфати.
  5 Страв и трепет дојдоа на мене и ужас ме обзеде.
  6 Извикав: „О да имав крилја гулабови, ќе одлетав и ќе се одморев!
  7 Ете, би летал далеку, далеку, ќе се настанев во пустината;
  8 бргу ќе побарав засолниште од бесна бура и од виорот.”
  9 Збуни ги, Господи, изметкај им ги јазиците, зашто гледам насилство и препирка во градот:
10 Дење и ноќе кружат по ѕидиштата, беззаконија и неволји има во него.
11 Среде него: заседа, неправдата и подлоста не заминуваат од неговите улици.
12 Ако ме укореше непријателот, тоа би го претрпел; да се кренеше против мене оној, што ме мрази, би се скрил пред него.
13 Но, тоа беше ти, ти еднаков со мене, мој пријател, мој довереник,
14 со кого другарував слатко и одевме сложно во Божјиот дом.
15 Смртта нека ги најде одненадеж, нека слезат живи во Подземјето, зашто пакоста им е во живеалиштето и во срцето.
16 А јас ќе Го повикам Бога и Господ ќе ме спаси.
17 Навечер, наутро и на пладне ќе плачам тажно, и Тој ќе го чуе мојот глас.
18 Ќе ми даде мир од оние што ме гонат: зашто се мнозина против мене.
19 Бог ќе чуе и ќе ги понизи, Оној, Кој царува од векови, зашто не се поправаат, не се бојат од Бога.
20 Креваат раце на пријателите, го нарушуваат својот завет.
21 Устата им е помека од маст, а срцето за војна спремно; зборовите понежни од масло, а тие се извлечени мечеви.
22 Довери Му ја на Господа сета своја грижа и Тој ќе те поткрепи: не ќе остави никогаш да се сопне праведникот.
23 А нив, Боже, фрли ги во гробната јама! Крвопијците и измамниците не ќе доживеат половина од дните! А јас се надевам на Тебе!

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.