Псалми/ 48

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

47 Псалми
48 псалм
од н.п.
49
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

 1 Песна. Псалм за Кореевите синови. Господ е величествен, предостоен за фала, во градот на нашиот Бог, Неговата Света Гора.
  2 Величествениот рид, е радост на целата земја. Планината Сион на крајниот север, е град на великиот Цар.
  3 Бог во нејзините дворци, се покажа како цврста тврдина.
  4 Зашто, ете, царевите се сложија, нападнаа заеднички.
  5 Штом видоа, се зачудија, и збунети почнаа да бегаат.
  6 Таму ги опфати трепет, како болки на родилка,
  7 како кога источниот ветер, ги крши тарсиските бродови.
  8 Што чувме, сега гледаме: градот на Господа на Воинствата, градот на нашиот - Бог Бог го зацврстува довека.
  9 Си спомнуваме Боже, за Твојата благост, среде Твојот Храм.
10 Како Твоето име, Боже, така и Твојата слава стигнуваат до крајот на земјата. Твојата десница е полна со правда.
11 Нека се весели Сионската Гора, нека се радуваат Јудините ќерки заради Твоите судови!
12 Обиколете го Сион и поминете преку него, пребројте ги неговите стражарници!
13 Погледајте ги добро неговите утврдувања; разгледајте ги неговите дворци: за да им раскажувате на идните поколенија;
14 Таков е Бог, нашиот Бог засекогаш и довека! Тој ќе не раководи дури до смрт!

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.