Псалми/ 27

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

26 Псалми
27 псалм
од н.п.
28
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

  1 Давидов псалм (Пред помазаник). Господ ми е светлина и спасение, од кого да се плашам? Господ е штит на мојот живот, пред кого да треперам?
  2 Кога ќе се доближат до мене злосторниците, моите противници и непријатели, за да ми ја изедат снагата, тие се сопнуваат и паѓаат.
  3 Ако војска се крене против мене, моето срце не се бои; ако избувне и војна против мене, и тогаш сум полн со надеж.
  4 За едно Му се молам на Господа, само тоа го барам: Да живеам во Господовиот дом, во текот на сите дни на мојот живот; да уживам во Господовата убавина, и да истражувам во Неговиот Храм.
  5 Тој ме засолнува во Својот шатор, во зол ден; ме крие во скрилница на Својот шатор, Тој ме издига на карпа.
  6 И сега ја кревам главата над непријателите што ме опкружуваат. Ќе принесувам радосни жртви во Неговиот шатор, ќе пеам и ќе се радувам во Господа.
  7 О, Господи, слушај го мојот глас кога викам, биди ми милостив и услиши ме!
  8 Моето срце зборува: „Барај го Моето лице!” Да, го барам Твоето лице, Господи.
  9 Не го криј Твоето лице од мене! Не отфрлај го во гнев Твојот слуга! Ти, помош моја, не ме отфрлај! И не оставај ме, Боже, Спасителу мој!
10 Ако татко ми и мајка ми ме остават, Господ ќе ме прими.
11 Научи ме, Господи, на Својот пат, поведи ме по рамна патека, заради моите противници.
12 Не ме предавај на бесот на моите непријатели, зашто лажни сведоци станаа против мене, кои дишат со насилство.
13 Верувам дека ќе ги уживам Господовите добрини во земјата на живите.
14 Надевај се на Господа, охрабри се! Нека биде цврсто твоето срце! Да, чекај Го Господа!

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.