Псалми/ 24

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

23 Псалми
24 псалм
од н.п.
25
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

   1 Давидов псалм. Господова е земјата и сè што е на неа, светот и сите кои живеат во него.
  2 Зашто Тој го основа над морињата и го зацврсти над реките.
  3 Кој ќе се искачи на Господовата Гора, кој ќе застане на Неговото свето место?
  4 Оној, кој има чисти раце и невино срце; кој не и ја предаде својата душа на суетата и кој не се заколнува лажно.
  5 Тој прима благослов од Господа, и правда од Бога, својот Спасител.
  6 Такво е поколението на оние, што Го бараат Него, што го бараат лицето на Јакововиот Бог.
  7 Поткренете ги врати своите надвратници, кренете се вечни порти, да влезе Царот на Славата!
  8 Кој е тој Цар на Славата? моќниот и силниот Господ, Господ силен во бој!
  9 Поткренете ги врати вашите надвратници, кренете се вечни порти, да влезе Царот на Славата!
10 Кој е тој Цар на Славата!? Господ над Воинствата - Тој е Цар на Славата!
 

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.