Псалми/ 21

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

20 Псалми
21 псалм
од н.п.
22
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

 1 За пејачки началник. Давидов псалм. Господи, царот се весели со Твојата сила, колку му е голема радоста дека Ти спасуваш!
  2 Ти ја исполни желбата на неговото срце и не ја одби молитвата на неговите усни.
  3 Зашто Ти го пресретна со благослови на добрината, врз главата му стави круна од чисто злато.
  4 Тој Те молеше за живот, и Ти му даде премногу дни - за вечни векови.
  5 Со Твојата помош, неговата слава е голема, го украси со чест и величество.
  6 Зашто Ти го направи благословен довека, го развесели со радоста на Своето лице.
  7 Навистина, царот се надева на Господа, и заради благоста на Сèвишниот нема да се колеба.
  8 Твојата рака ќе ги најде сите Твои непријатели, Твојата десница ќе ги најде оние што Те мразат!
  9 Ќе ги направиш како вжарена печка, во времето на Твојата лутина! Господ ќе ги сотре со гнев и огнот ќе ги голтне!
10 Ќе го сотреш нивниот плод од земјата и нивното потомство помеѓу човечките чеда.
11 Зашто, намислија зло против Тебе, подготвија заговор и не можеа да го исполнат.
12 Затоа Ти ќе ги натераш да го свртат грбот, и Својот лак ќе го насочиш кон нивното лице.
13 Стани, Господи, со Својата сила! Ние ќе пееме и ќе ја славиме Твојата сила.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.