Псалми/ 17

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

16 Псалми
17 псалм
од н.п.
18
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

  1 Давидова молитва. Послушај ја, Господи, правдата, чуј го мојот глас, услиши ја мојата молитва од искрени усни!
  2 Од Тебе нека ми дојде пресудата, Твоите очи гледаат што е справедливо.
  3 Испитај го моето срце, посети ме ноќе, искушај ме, но нема да најдеш ништо; мојата уста не згреши.
  4 Како што грешат луѓето: според зборовите на Твојата уста, се сочував од патиштата на насилниците.
  5 Моите стапки ги држаа Твоите патишта, не се лизнаа моите нозе.
  6 Кон Тебе викам, Боже, зашто Ти ќе ме послушаш! Наведни го Твоето уво кон мене и чуј ги моите зборови.
  7 Прослави ја врз мене Твојата милост, о Спасителу, Ти Кој ги спасуваш, оние што се надеваат на Твојата десница, од оние што се креваат против нив.
  8 Пази ме како зеница на окото, засолни ме во сенката на Своите крила,
  9 од злотворите што се нафрлаат врз мене. Од непријателите на мојата душа, што ме опкружуваат.
10 Го затворија своето срце и со устата зборуваат гордо.
11 Нивните чекори сега ме опкружуваат; сакаат да ме кутнат на земја.
12 Тие се како лав што сака да раскине и како лавче што дебне потајно.
13 Стани, Господи, пресретни го и кутни го, со Својот меч спаси го мојот живот од нечесниот,
14 а со Својата рака, Господи, од луѓето, од луѓето на овој свет, чиј дел е овој живот; чиј желудник го полниш со Своите богатства, така што и нивните синови ќе бидат сити, а остатокот ќе им остане на нивните внуци.
15 А јас ќе го гледам Твоето лице во правда, и еднаш кога ќе се разбудам, ќе се наситам од Твојот изглед.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.