Помош:Прилагодувања

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Страницата за прилагодување ви овозможува да промените некои можности на МедијаВики софтверот. Оваа опција е достапна само за регистрирани и најавени корисници.

На сите Викимедија проекти најавувањето и прилагодувањата се независни за секоја Викиизвор посебно, што значи дека ако вашето корисничко име е регистрирано на еден проект/јазик, тоа ваши само за тој проект и ниту еден друг.

Кориснички прилагодувања[уреди]

Кориснички податоци
Вашата е-пошта*: ...
Вашиот прекар (за потпис): ...
o Чист потпис (без автоматска врска)
Јазик:
Стара лозинка: ...
Нова лозинка: ...
Повторно внесување на нова лозинка: ...
o Запомни ја лозинката меѓу сесии
о Дозволи праќање на е-пошта од други корисници
* Е-пошта (опционално): Им овозможува на другите да контактираат со вас преку вашата корисничка страница или вашата страница за разговор, без да биде потребно да го откриете вашиот идентитет.
 • Вашата е-пошта: Ова поле е опционално. Доколку внесете адреса, таа нема да се прикаже никаде на веб сајтот. Ова ви овозможува враќање на изгубена лозинка и можност другите корисници да комуницираат со вас преку е-пошта. При ваквата комуникација, вашата адреса повторно останува анонимна (целата постапка оди преку сервери на Викиизвор).
 • Дозволи праќање на е-пошта од други корисници: Ако кликнете на ова, корисниците ќе може да комуницираат со вас преку е-пошта.

Ваш прекар[уреди]

Не е задолжително вашето корисничко име да биде вашето вистинско име, можете да се регистрирате и со прекар. Прекарот во овие прилагодувања може да се користи ако сте се најавиле со вистинско име и презиме, а не сакате така да се потпишувате. Со внесување на ~~~ или ~~~~ на страници за разговор ќе се внесува вашиот потпис, т.е. прекарот кој сте го избрале.

Чист потпис[уреди]

Ако „Чист потпис (без автоматска врска)“ не е избран, тогаш

 • Софтверот внесува „[[Корисник:Име|“ на почеток, и „]]“ на крајот на вашиот прекар

Ако „Чист потпис“ е избран, тогаш

 • Ништо не се додава на внесениот текст
 • Вики маркап во HTML маркап е дозволен, што ви овозможува да внесувате врски, тагови за фонтови, слики, шаблони итн во вашиот потпис.

Грешки во потпис[уреди]

Можете да ја видите следната грешка во вашите кориснички прилагодувања:

Грешка во потписот, проверете ги HTML таговите.

Ова значи дека користите невалиден HTML маркап во вашиот потпис. Можни се следните грешки:

Незатворени тагови
Отворите таг, а на крај не го затворите(пр: [[Корисник:Пример|<font color="white">Пример]]), би требало да го затворите тагот (пр: [[Корисник:Пример|<font color="white">Пример</font>]]). Пожелно е да ставате тагови надвор од врски (пр: <font color="white">[[Корисник:Пример|Пример]]</font>).
Типографски грешки

Содржина на потписот[уреди]

Проверете ги правилата на вашиот проект и запамтете дека:

 • користење на прекар целосно различен од вашето корисничко име може да биде збунувачки (историјата на страниците го покажува вашето корисничко име, а не вашиот прекар во потписот)
 • ако прикажувате корисничко име или прекар со слика во потписот, или со букви заменети со специјални знаци, пребарувањето на страниците за разговор за вашиот прекар ќе биде невозможно.
 • огромни потписи можат да бидат збунувачки. Бидете умерени !!

Лозинка[уреди]

За да ја промените лозинката, внесете ја старата лозинка, потоа новата и уште еднаш новата за потврда

 • Запомни ја лозинката меѓу сесии. Вклучување на оваа можност ќе ги задржи вашите HTTP колачиња во кешот на интернет прелистувачот, шт дозволува МедијаВики да ве препознае при секоја посета на некоја страница. Односно, нема да мора секој пат повторно да се најавувате.

Јазик[уреди]

Можете да изберете јазик на кој се прикажува Викиизвор. Ова се однесува само на стандардните пораки (т.е. интерфејсот), а не за содржината.

Маска[уреди]

Маска
o Носталгија
o Келнско сино
o Моја маска
o Monobook (по основно)
o Класика
o Шик
o Simple


Медијавики маска е стил на изглед на страниците. Постојат неколку различни изгледи кои можете да ги изберете и прилагодите според вашите потреби. Стандардна маска е MonoBook.

Математички операции[уреди]

Математички операции
o Секогаш исцртувај во PNG
o HTML ако е многу едноставно ако не во PNG
o HTML ако е можно ако не PNG
o Остави го како TeX (за теx прелистувачите)
o Препорачливо за современи прелистувачи
o MathML ако е можно (експериментално)

МедијаВики ви овозможува да внесувате математички формули како ТеX код. Ови опции ви даваат контрола над нивниот приказ.

 • Секогаш исцртувај во PNG: Секогаш прави PNG слика од ТеХ код.
 • HTML ако е многу едноставно ако не во PNG: Ако внесениот TeX код е едноставен, како „x = 3“, прикажува како HTML. За комплексни кодови, се црта PNG.
 • HTML ако е можно ако не PNG: Оваа опција се обидува да прикаже како HTML, ако е премногу сложено црта PNG.
 • Остави го како TeX (за теx прелистувачите): Не го конвертира TeX кодот, само го прикажува. Ова е примарно за текстуални прелистувачи како Lynx.
 • Препорачливо за современи прелистувачи. Ако користите нов прелистувач, користете ја оваа опција.
 • MathML ако е можно (експериментално)

Датотеки[уреди]

Ограничи ги сликите на нивните описни страници до: 320x240
                           640x480
                           800x600
                           1024x768
                           1280x1024
                           10000x10000

Можете да изберете максимална големина на слика на страницата за опис на сликите.

Голем лимит 10000x10000 значи дека сликата се прикажува во вистинска големина.

Големина на мини-слика: 120px
              150px 
              180px
              200px
              250px
              300px

Со овие прилагодувања ја поставувате големината на смалениот приказ на сликите на страниците.

Датум и време[уреди]

Постојат неколку формати од кои можете да изберете:

 Небитно
 16:12, јануари 15, 2001
 16:12, 15 јануари 2001
 16:12, 2001 јануари 15
 2001-01-15T16:12:34


Временска зона[уреди]

Серверското време е: 11:22
Локално време: 13:22
Отстапка: ...
¹Внесете колку часови вашето локално време се разликува од серверското време (UTC).

Времето се прикажува како локално, според вашите прилагодувања, во:


Димензии на кутијата за текст[уреди]

Димензии на кутијата за текст
Редови: Колони 
o Овозможи уредување на секција преку (уредување) врски
o Овозможи уредување при десен клик на насловите на секциите (JavaScript)
o Уредување при двојно кликнување (JavaScript)
o Максимална ширина на кутијата за уредување
o Алатник за уредување (JavaScript)
o Прикажи преглед на првото уредување
o Прикажи го прегледот пред кутијата за уредување, а не после неа
o Додади ги страниците што ги креирам јас во мојата набљудувана листа
o Додади ги страниците што ги уредуваш во набљудувани страници
o Обележи ги сите уредувања како ситни по основно
o Користи надворешен уредувач по основно
o Користи надворешна програма за разлики по основно
o Извести ме кога нема опис на промените

Скорешни промени[уреди]

Број на наслови во скорешни промени 
o Сокриј ги ситните уредувања во скорешните промени
o Подобри ги скорешните промени (JavaScript)
 • Број на наслови во скорешни промени : Можете да го внесето бројот на измени кои ќе се прикажат на страницата за скорешни промени и набљудувани страници.
 • Сокриј ги ситните уредувања во скорешните промени. Ги крие уредувања означени како ситни (можност само на регистрирани корисници) во страницата скорешни промени
 • Подобри ги скорешните промени (JavaScript) Ги групира скорешните измени над иста страница, прикажувајќи само наслови на статии почнувајќи од најновиот до најстариот во тој период.

Опции за пребарување[уреди]

Резултати по страница:
Линии по резултати:
Карактери од содржината по линија
Барај во овие именски простори по основно: (Главна); Разговор; Корисник; Разговор со корисник; Викиизвор; Разговор за Викиизвор; Слика; Разговор за слика; МедијаВики; Разговор за МедијаВики; Шаблон; Разговор за шаблон; Помош; Разговор за помош; Категорија; Разговор за категорија

Разно[уреди]

Определување на никулци до 
Потцртај ги врските 
o Покажи ги неправилните врски вака (алтернативно: вака?).
o Двостранично порамнување на параграфите
o Нумерирај ги заглавијата
o Прикажи содржина (за страници со повеќе од 3 заглавија)
o Без складирање на страниците
o Овозможи „скокни до“ врски за пристапност