Нови страници

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нови страници
Скриј најавени корисници | Скриј ботови | Прикажи пренасочувања
 • 17:02, 23 март 2023Ветор повеја, море,ветор повеја (истор | уреди) ‎[1.535 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Ветор повеја, море,ветор повеја“ |глава = |забелешки = од Галичник, Зборник на Панајот Ѓиновски од село Галичник од Дебирско,Подготвил и редактиралКирил Пенушлиски ,Скопје 1995 год. Македонски народни песни |автор...)
 • 16:36, 23 март 2023Остана ти крива коза (истор | уреди) ‎[1.559 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Остана ти крива коза“ |глава = |забелешки = АИФ м. л. бр. 3431, с. Кетеново, Кратовско (1990); пое Јана Стојанова со младите невести од забава; снимила Весна Матијашевиќ; мелографирала и дешифрирала Родна Величковска. Ма...)
 • 16:29, 23 март 2023Удри крај, девојко, на крај да идемо (истор | уреди) ‎[1.565 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Удри крај, девојко, на крај да идемо“ |глава = |забелешки = АИФ м. л. бр. 3428, с. Железница, Кратовско (1990); поют: Цвета Стефанова и Јелица Димитрова; снимила Весна Матијашевиќ; дешифрирала и мелографирала Родна Величк...)
 • 09:08, 23 март 2023Постаџијо, големџијо (истор | уреди) ‎[1.498 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Постаџијо, големџијо“ |глава = |забелешки = АИФ м. л. бр. 1717, с. Кетеново, Кратовско (1970); пое Деса Андреева; снимил и дешифрирал Арсен Крстевски; мелографирала Родна Величковска; Жетварска песна, се пее во текот на д...)
 • 09:01, 23 март 2023Зажни запеј тенка Руже (истор | уреди) ‎[1.462 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Зажни запеј тенка Руже“ |глава = |забелешки = оАИФ м.л. 2708, с. Конче, Радовишко; пее Рајна Јованова („вртачка“), Тана Младенова и Лена Лазарева („бучачки“); снимил Ѓорѓи Ѓорѓиев (1979); дешифрирала и мелографирала Род...)
 • 08:23, 23 март 2023Мома мрзлива (истор | уреди) ‎[1.722 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Мома мрзлива“ |глава = |забелешки = од с.Папрадиште Велешко слушана од Благојка Штерева, Црнушанов,7.Македонски народни песни,текст и мелодии запишал Коста Црнушанов, Софија 1956 год. |автор = Македонско народно тв...)
 • 07:49, 23 март 2023Излегла Јана по поле (истор | уреди) ‎[1.544 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Излегла Јана по поле“ |глава = |забелешки = од Кумановско,запишал Велимир Николов.Гласник,на Етнолошкиот Музеј,1.с.298 Скопје 1960. |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Излегла Јана по поле :да види Јана...)
 • 21:56, 22 март 2023Зажни зажни бела Ружо (истор | уреди) ‎[1.425 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Зажни зажни бела Ружо“ |глава = |забелешки = Икономов,1,272 Македонски народни песни, Софија 1893 г. |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Зажни зажни бела Ружо, :ти си арна на полаза, :ти си една у мајчица, :...)
 • 21:45, 22 март 2023Зажни Ружо мори најнапреде (истор | уреди) ‎[1.498 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Зажни Ружо мори најнапреде“ |глава = |забелешки = од Малешевско,пеела Даница Толева од с.Тработивиште.Трерун,10 |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Зажни, Ружо, мори, најнапреде :Зажни Ружо мори најн...)
 • 21:31, 22 март 2023Мајка Јану к'лне (истор | уреди) ‎[1.512 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Мајка Јану к‘лне“ |глава = |забелешки = од Кумановско,запишал В.Николов.Гласник,на Етнолошкиот Музеј,1.с.297 Скопје 1960. |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Мајка Јану к‘лне, :-Јано,ќеро Јано, :змија те...) првично создадено како „Мајка Јану к ' лне“
 • 19:43, 22 март 2023Ај да одиме поле на жетва (истор | уреди) ‎[1.226 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Ај да одиме поле на жетва“ |глава = |забелешки = од Прилеп собрал Антон П. Стоилов Попстоилов,МНУ,100.Народни умотворби од Македонија,составил и редактирал д-р Марко Китевски Скопје 2000год. |автор = Македонско народ...)
 • 19:32, 22 март 2023Извикна мома од поле (истор | уреди) ‎[1.572 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „ Извикна мома од поле“ |глава = |забелешки = од Црн камен,Виничко,пеела Ѕвезда Ниленкковска,родена во с.Завој,охридско,снимил Петар Стерјовски 1971 г.дешифрирала и мелографирала Родна Величковска народописни песн...)
 • 19:00, 22 март 2023Жетварки пеат в поле широко (истор | уреди) ‎[1.458 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Жетварки пеат в поле широко“ |глава = |забелешки = Михајлов 299.Бугарски народописни песни од Македонија,собрал Панчо Михајлов со предговор од Проф.М.Арнаудов,.Софија 1924 година. |автор = Македонско народно творешт...)
 • 18:47, 22 март 2023Млад постаџија (истор | уреди) ‎[1.577 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Млад постаџија“ |глава = |забелешки = Елена Молерова,53 г. во Банско 1898 година.Молерови 99, Браќата Димитр и Костадин Г.Молерови „Народописни материјали од Разлошко,во редаакција на Акад.Ст.Романски,СОНУ,кв.XI.VIII.Со...)
 • 18:39, 22 март 2023Постаџи црвен трендафил (истор | уреди) ‎[1.170 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Постаџи црвен трендафил“ |глава = |забелешки =Од Прилеп собрала Ст. А.П.Стоилова,слушана од Зица Ѓорчева Попстоилов,МНУ 98. |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Постаџи црвен трендафил! :не факај пост...)
 • 18:36, 22 март 2023Зажнало се поле (истор | уреди) ‎[911 бајт]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Зажнало се поле“ |глава = |забелешки =Од Прилеп собрал А.П.Стоилов,слушана од Зица Ѓорчева Попстоилов,МНУ 95. |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Зажнало - се поле, :разболе - се моме, :дожнало - се поле :...)
 • 18:28, 22 март 2023Мома и момче се наджниват (истор | уреди) ‎[1.665 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Мома и момче се наджниват“ |глава = |забелешки =Елена Молерова во Банско 1898 година.Браќата Димитр и Костадин Г.Молерови „Народописни материјали од Разлошко,во редаакција на Акад.Ст.Романски,СОНУ,кв.XI.VIII.Софија 19...)
 • 08:56, 21 март 2023Напев 190 (истор | уреди) ‎[1.084 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Напев 192“ |глава = |забелешки = магнетофонска лента 1.131 Момировска пројка 1908 год.с.Гостиражни. Македонски свадбени песни воведување на невестата во новиот дом од Архивот на институтот за Македонски јазик |автор...)
 • 08:43, 21 март 2023Напев171 (истор | уреди) ‎[1.204 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Напев 171“ |глава = |забелешки = магнетофонска лента 1.132 Момировска Пројка 1908 год.с.Гостиражни. Македонски свадбени песни кога приближуваат сватовите до куќата на зетот од Архивот на институтот за Македонски јази...)
 • 08:31, 21 март 2023Напев 167 (истор | уреди) ‎[1.206 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Напев 167“ |глава = |забелешки = магнетофонска лента 1.131 Момировска Пројка 1908 год.с.Гостиражни. Македонски свадбени песни кога приближуваат сватовите до куќата на зетот од Архивот на институтот за Македонски јази...)
 • 08:22, 21 март 2023Напев 164 (истор | уреди) ‎[1.199 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Напев 164“ |глава = |забелешки = магнетофонска лента 1.991 Ристеска Кита 190 год.с.Гуѓаково. Македонски свадбени песни на невестатаод Архивот на институтот за Македонски јазик |автор = Македонско народно творештво |...)
 • 08:13, 21 март 2023Напев 160 (истор | уреди) ‎[1.282 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Напев 160“ |глава = |забелешки = магнетофонска лента 1.053 Коцески Перо. с.Долно Палчиште. Македонски свадбени песни укање (плачење) на невестата од Архивот на институтот за Македонски јазик |автор = Македонско наро...)
 • 18:03, 20 март 2023Свадбарска песна за момчето (истор | уреди) ‎[1.416 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Свадбарска песна за момчето“ |глава = |забелешки =Македонски свадбени обичаи. Свадбени обредни песни. |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Сите сватои јафнае, :зетот го нема да јафнет и,и,и! :Од татка...)
 • 17:54, 20 март 2023Песна за плетење на рогозина (истор | уреди) ‎[1.034 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Песна за плетење на рогозина“ |глава = |забелешки =Македонски свадбени обичаи. Свадбени обредни песни. |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Префрлај ми се капино ихиии! :преку висока планина ихиии! :...)
 • 17:35, 20 март 2023Песна за папратот (истор | уреди) ‎[1.272 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Песна за папратот“ |глава = |забелешки =Македонски свадбени обичаи. Свадбени обредни песни. |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Девојко мори девојко! :Папрат је жива разделба и-и-и! :Папрат је жива р...)
 • 11:07, 20 март 2023Напев 189 (истор | уреди) ‎[1.192 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Напев 189“ |глава = |забелешки = магнетофонска лента 2.230. Група жени од с.Војшанци,Љубница,и Конче. Македонски свадбени песни воведување на невестата во новиот дом. од Архивот на институтот за Македонски јазик |ав...)
 • 10:55, 20 март 2023Напев 239 (истор | уреди) ‎[1.162 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Напев 239“ |глава = |забелешки = магнетофонска лента 1.969 с.Рожден Ѓорѓиева Стана 1912 година. Македонски свадбени песни на невестатаод Архивот на институтот за Македонски јазик |автор = Македонско народно творештв...)
 • 10:47, 20 март 2023Напев 219 (истор | уреди) ‎[1.106 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Напев 219“ |глава = |забелешки = магнетофонска лента 2.230 .с.Лубница. Македонски свадбени песни на свекорот од Архивот на институтот за Македонски јазик |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Весели се...)
 • 10:43, 20 март 2023Напев 212 (истор | уреди) ‎[1.049 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Напев 212“ |глава = |забелешки = магнетофонска лента 1.131 .с.Гостиражни. Македонски свадбени песни на невестатаод Архивот на институтот за Македонски јазик |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Блазе...)
 • 10:40, 20 март 2023Напев 211 (истор | уреди) ‎[997 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Напев 211“ |глава = |забелешки = магнетофонска лента 1.677 .с.Гуѓаково. Македонски свадбени песни на невестатаод Архивот на институтот за Македонски јазик |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Свекрви...)
 • 20:41, 19 март 2023Напев 192 (истор | уреди) ‎[1.064 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Напев 192“ |глава = |забелешки =с.Гостиражни. магнетофонска лента 1.131 од Архивот на институтот за Македонски јазик |автор = Момировска пројка1908 год.с.Гостиражни. Македонски свадбени песни на невестата |текст= <poem>...)
 • 20:00, 19 март 2023Девојко мори девојко (истор | уреди) ‎[1.059 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Девојко мори девојко“ |глава = |забелешки =се пее при изведувањето на невестата |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :Девојко мори девојко :ковчег е жива разделба,и-и! :Ковчег е жива разделба, :од татк...)
 • 19:54, 19 март 2023Или ела бела биљке (истор | уреди) ‎[1.452 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Или ела бела биљке“ |глава = |забелешки =Се пее при менувањето на сваќата (свадбената погача) |автор = Македонско народно творештво |текст= <poem> :-Или ела, бела биљке, :или ќа ти дојда. :- И да дојдеш,бел босилчец, :кад...)
 • 18:50, 19 март 2023Кое цвеќе најрано (истор | уреди) ‎[1.603 бајти]Lili Arsova (разговор | придонеси) (Создадена страница со: {{Квалитет|50%}}{{Заглавје |заглавје = „Кое цвеќе најрано“ |глава = |забелешки =Гостиварски крај2,192. |автор = Од Гостиварско,запис на А.Поповски |текст= <poem> :-Кое цвеќе најрано, Лазаре, :кое цвеќе најрано и-и-и!? :Најрано е качуњка,Лазаре, :најрано е качуњка...)