Отворање на првото световно народно училиште во Македонија - 1837

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Говор при отворањето на првото световно народно училиште во Македонија

од Јордан Хаџи Константинов - Џинот
Отворање на првото световно народно училиште во Македонија - 1837 [1] Ова училиште до ден денес работи.</ref>
Јас во Велес отпрво деца кога заучив, почнав да ги учам: Буквар, св. Историја, Црквена Историја, Оглашение вери, Географија, Всеоштаја историја, Граматика со художнословие и дијалектика, Црковна оправа, Толкование все свештеноописание, Митологија итн. со ред, т.е. формално и сложно, и почнаа нашите декца да напредуваат и плод да принесуваат и така мене сите наши граѓани ме извишија до небеси.


Белешки[уреди]

  1. Во Велес во 1837 година, во маалото Прцорек, на левата страна на реката Вардар, Јордан Хаџи Константинов Џинот го отворил првото световно училиште во Македонија со настава на народен јазик.