Од борбата/ 17 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
16 песна „17 песна“

од народното творештво
18 песна
Собрал и уредил Блаже Конески во 1947. Песната е од Прилепско.

Да запејке една песна
за другарот Цветана,
што загина за слобода,
слобода македонска.
Сите ние дочекаме,
слободата видоме,
a ти,другар не дочека
слободата да идиш.
Ти остави твојте коски
пo високи планини,
Што долета црно орле
преко нашата згмја,
тo сакаше да му вади
очите no главата.
Дедо Сталин си напери
една пушка убојна.
Дедо Сталин, тој мy тргна
во десното крилце му.
Това падна, сал ce валка
и не може да стани.
Не ми беше црно орле
тук ми беше Хитлер ѕвер.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.