Моторни песни/ Пролет во фабриката

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Вера“ „Пролет во фабриката“

од Никола Јонков Вапцаров
„Фабрика“
Песната е издадена во 1940.

Да влезе сакаше со прва смена, вчас
моторот срдито по неа вика здаде:
„Не може внатре, се прашам тука јас,
го праша ли портирот, и - без марка каде?“

Но, таа мошне упорна, се впушти
без прашање низ врати тесни, сиви.
Па, отворајќи некој прозор, уште
накај моторот почна да се криви.
И веднаш една запеа машина.
Но луѓето работеа намрштено.
И разбирајќи која е причината,
моторот рече:
„Со неа јас ќе свршам!“

-Што ломотиш? - го запраша низ смеа
мешалката од челик, веднаш потем.
- Обиди се, но верувај, со неа
штрајк ние ќе приготвиме.

Моторот молкна. Ветерот, пак, внесе
во просториите здив топол на ораница,
и напев еден, напев широк, весел-
и стапалки од нозе испукани од рани.

Па, оние, што некога се бореле
со земјата, заздиваа ко коњи.
А другите, крај прозорци растворени
блескотеа под сводот модер они!

Од пап-машината се јави некој грубо.
А едно моме песна почна прво.
Во неа едно момче се загледа заљубено
а оно, пак, се вцрви!

Портирот тогаш влезе тивко, тивко,
и рече: „кој со шверц се вмолкнал?“
Но, разбирајќи, виновно се сврти,
се почеша, си свирна, потем молкна.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.