Коледарска песна (27)

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Коледарска песна

од Кузман Шапкарев


Олеле, деде, паднало греде,
отепало дете, дедо се влечи,
баба го плачи, и си го теши:
Молчи ми старче, кусо магарче,
подај ми праче, да не ти к`лвнат,
твоите гурелки. Подај ми камче,
да удрам петле; да не ти к`лвни,
твоите мрсулки.


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.