Григор Прличев

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Список на автори: П Григор Прличев
(30 јануари 1830 – 6 февруари 1893)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Григор Прличев (Охрид, 30 јануари 1830 – Охрид, 6 февруари 1893) е еден од најпознатите македонски писатели од 19 век. На 25 март 1860 година, Григор С. Прличев со својата поемата „Сердарот“, ја однел првата награда за најдобра поема на традиционалниот книжевен конкурс што се одржувал секоја година во Атина. Тој станал овенчан поет и бил наречен „Втор Хомер“: подвиг што дотогаш никој не го направил.

Творештво

Проза

Поезија

Забелешки


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.