Втора книга летописи/ 27 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

26 глава Втора книга летописи
27 глава
од н.п.
28 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

  1 А на Јотама му беа дваесет и пет години кога се зацари, а царуваше шеснаесет години во Ерусалим. Името на мајка му беше Еруса, Садокова ќерка.
  2 Правеше што е право во Господовите очи, сосем како татко му Озиј; само што не влезе во Господовиот Храм. Народот и натаму беше расипан.
  3 Ја изгради Горната Врата на Господовиот Дом; градеше многу и на Офилскиот Ѕид.
  4 Соѕида и градови по Јудејската Гора, а во горите дворци и стражарници.
  5 Војуваше против царот на Амоновите синови и ги победи. Во таа година Амоновите синови му дадоа сто сребрени таланти и десет илјади кори пченица и десет илјади кори јачмен. Амоновите синови му платија толку и во втората и во третата година.
  6 Така Јотам се зацврсти, зашто го среди својот живот пред Господа, својот Бог.
  7 Другите Јотамови дела и сите негови војни и патишта запишани се во книжниот Свиток за израелските и јудејските цареви.
  8 Му беа дваесет и пет години кога се зацари, царуваше шеснаесет години во Ерусалим.
  9 Тогаш Јотам почина кај татковците, и го погребаа во Давидовиот Град. На неговото место зацари син му Ахаз.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.