Бранко Варошлија

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Список на автори: А Бранко Варошлија
(1 јануари 1934 - 1 јануари 2004)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Бранко Варошлија (роден на 1 јануари 1934 во Вучитрн, СФР Југославија (денес Србија) - почина на 1 јануари 2004 во Скопје) беше македонски писател.

Творештво[уреди]

  • „Последниот лет на птицата селица“ (роман, 1968)
  • „Осамени минувачи“ (раскази)
  • „Џувалековски“ (монографија, 1975), коавторство со Гане Тодоровски
  • „На два брега“ (драма, 1953)
  • „Триптихон“ (драма,1965)
  • „Балада“ (драма, 1967)
  • „Едно друго царство (драма, 1970)
  • „Учителката“ (драма, 1986)
  • „На сечило“ (драма, 1989)


Забелешки[уреди]

Надворешни врски[уреди]