Гане Тодоровски

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на автори: Т Гане Тодоровски
(Скопје, 11 мај 1929 - Скопје, 22 мај 2010)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Академик Гане Тодоровски (роден на 11 мај 1929, Скопје) е македонски поет, преведувач, професор, есеист, литературен критичар, историчар и публицист.

Творештво[уреди]

 • Во утрините (поезија, 1951),
 • Тревожни звуци (поезија, 1953),
 • Спокоен чекор (поезија, 1956),
 • Божилак (поезија, 1960),
 • Апотеоза на делникот (поезија, 1964),
 • Претходниците на Мисирков (студии и огледи, 1968),
 • Горчливи голтки непремолк (поезија, 1970),
 • Снеубавен ден (поезија, 1974),
 • Трактати за сонцељубивите (есеи и записи, 1974),
 • Веда Словена (1979),
 • Маѓепсан мегдан (литературни записи, 1979),
 • Скопјани (поезија, 1981),
 • Подалеку од занесот, поблизу до болот (студии, 1983),
 • Со збор кон зборот (студии и критики, 1985),
 • Поход кон Хеликон (студии, 1987),
 • Неволици, неверици, несоници (поезија, 1987),
 • Неодложни љубопитства (студии, записи и критики, 1987),
 • Недостижна (поезија, 1995),
 • Осамен патник (поезија на англиски, 1996).

Составувач е на антологиите:

 • Песната - храброст (1975),
 • Австриската поезија на ХХ век (1982),

и други, а како коавтор ги приредил антологиите:

 • Словенечки поети (1956),
 • Езерска земја (1967),
 • Правостоина (современи поети од албанската народност во Југославија, 1968),
 • Нова хрватска поезија (1973),
 • Современа хрватска поезија (1981).


Забелешки[уреди]