Бели Мугри/ Копачите

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„На Струга дуќан да имам...' „Копачите“

од Коста Солев Рацин
нема
Препис во оригинал како што е издадена во збирката песни „Бели Мугри.

Се к'ти ноќта црна!
Се рути карпа — мрак!
И петли в село пеат
и зората се зори —
над карпа в крв се мие
и темнината пие
силно
светнал
ден!

Пробудете се морни
копачки и копачи —
на трудот
црн
народ!

Со мотика на рамо
за корка сува леб,
по патиштата стрмни,
по полињата paмни,
у вивналиов ден —
да тprнeмe и ние
страдалници от век!

На деда Богoмил
Земjата рофка, мека,
наба6рена за poд,
со страдна душа чека
ударите ни jаки
со мотиките остри
по троскот
пелин
трат!

На работа!
На труд!

Да прокопаме меко
полињата родни
афион, тутун, житце
да родат благородни.

И по кривите вади
да пропуштиме води
за оризите млади
и зелени лободи.

На работа!
На труд!

Да роди род богат!
Да бликне живот млад!
На пепел троскот, пелин
во огин пламен jад!
Жилите да пуштат
корења длабоко
плодови да бликнат
високо, високо
слободно
на воздух!

Ораме со рало
но земjата ни златна
колку е богата!

На пепел троскот, пелин!
Во огин пламен јaд!

Да престане, да снема
тагата голема
за голиот живот
на човек
станал —
скот.

И в тaјa мугра пресна
да екне дружна песна
на дружните удари —
та биат срца млади
и растат силно гради
пребликнати со јaд!

От сички маки тешки
не видофме бел ден,
а от слзи жешки
не стануе меден
нашиот живот!

На работа!
На труд!

Та не сме саде ние
та не сме саде тука —
ние сме по цел свет
безброjни
милиони
на трудот
црн —
народ!

Да биде честит денот
и првата ни стапка
у првиот ни век!
Ке мине силен ек
ке бсне слнце златно —
по секаде на светот
ке згине срамно гнетот —
ке лсне живот нов!
  
И реки ке потечат,
и бреме ќе отвлечат
на вековита смрт!
Реките от живи
и пробудени сили
на копачи
копачки
и страдни
голи
гладни
по целата земjа!

Се к'ти ноќта црна!
Се рути карпа — мрак!
И петли в село пеат
и зората се зори —
над карпа в крв се мие
и темнината пие
силно
светнал
ден!


Поврзано


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 50 години.