Баба Ѓурга и проза во стихови. Од современиот македонски дух./ Кон јунакот

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кој ќе ни помогне Кон јунакот

од Атанас Раздолов
Кон Струма

Јунаку храбар! Јунаку смел!
Гората веќе е в пролетни пелени.
Уште ли патот не си го зел
Накај рудините планински, зелени?
Кадешто животот ти поминал,
Кадешто крвта арамиска ти зборнала,
Кадешто си ајдукувал од мал
Со сè дружината верна и зговорна.
Дали ти служна очаен глас
Како надојдува од татковината!,
Уште ли ќе нè гнетат нас
Ропството тиранско и темнината?
Не паѓај в очај, јунаку драг!
Напред со знамето алово, вжарено;
Веј го пред очи на клетиот враг,
Сегде кај мракот азиски царува.
Земи му мерка! Урни го сет!
Нека се затре, нека се дотолче,
Бедејќи не се трпи тој гнет -
Народот треба радост да дочека!


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.