Атанас Раздолов

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на автори: Р Атанас Раздолов
(1872 - 1931)
Видете исто така: биографија, медија, цитати. Портрет на Мисирков.
Атанас Раздолов

Атанас Раздолов е роден 1872 година во Берово, малешевско, во семејството Топаловци. Уште млад тој го напушта родното место и оди во Софија. Задоен со преродбенските и ослободителните борби во малешевскиот крај и наоѓајќи се во работничка средина во Софија, ослободителните идеи кај младиот Раздолов се издигнуваат на повисоко ниво. Тој ја поврзува националноослободителната борба со револуционерната борба на работничката класа. Познат е под псевдонимот „дедо Раздолчо“. Членува во Македонскиот револуционерен социјалдемократски сојуз, основан од страна на Васил Главинов.

Творештво[уреди]

Песни[уреди]

Надворешни врски[уреди]


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.