Јов/ 22 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

21 глава Јов
22 глава
од н.п.
23 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

 1 Тогаш Теманецот Елифаз проговори и рече:
  2 „Зар човек може да Му биде полезен на Бога? Па кој е мудар, може да биде полезен на себеси.
  3 Зар е милост за Семоќниот ако си праведен, и зар има полза ако си непорочен?
  4 Или те кара заради твојата побожност и затоа сака да се суди со тебе?
  5 Не е ли тоа заради твојата преголема злоба и заради беззаконијата, на кои не им има број?
  6 Земаше залози од браќата за ништо, соблекуваше облеки од голи луѓе.
  7 Ти не го напои со вода жедниот, им го скратуваше лебот на гладните;
  8 на силниот човек ти му даваше земја, и угледниот се насели на неа.
  9 Ти ги пушташе вдовиците без ништо а сирачињата ги оставаше со празни раце.
10 Ете, зашто те обиколуваат сега стапиците, зашто те измачуваат ненадејни стравови.
11 Светлината ти стана мрак, и ништо не гледаш, длабоки води те потопија тебе.
12 Зар Бог не е во небесната висина и зар Тој не им го гледа темето на ѕвездите?
13 Но ти велиш: „Што може Бог да знае? Зар може да суди низ темен облак?
14 Облаците го засолнуваат неговиот поглед, и Тој оди по сводот на небесниот круг.”
15 Имаш ли намера да се држиш до стариот пат, по кој одеа неправедните луѓе?
16 Тие исчезнаа пред време, пороите им ги однесоа основите.
17 Му зборуваа на Бога: „Остави нè нас! што може Сèдржителот да ни стори?”
18 А Тој им го полнеше домот со блага, но советот на нечесните да биде далеку од мене.
19 Праведниците гледаат и се радуваат непорочните им се потсмевнуваат:
20 „Ете, пропаднаа нашите противници, она што остана од нив, огнот им го проголта!”
21 Спријатели се ти и смири се со Бога, и пак ќе ти биде вратено доброто.
22 Впрочем, прифати го законот од Неговата уста, посади го Неговото слово во своето срце.
23 Ако се вратиш покаен кон Семоќниот, ќе бидеш утврден наново; и ако ја отстраниш неправдата од својот шатор.
24 Тогаш ќе го отфрлиш златото во прав и офирското злато меѓу поточните камчиња.
25 Семоќниот ќе стане твое чисто злато, Тој ќе биде светливо сребро за тебе.
26 Да, Сèдржителот ќе биде твоја радост, и ќе го издигаш лицето кон Бога.
27 Ќе Му се молиш, и ќе те послуша, ќе ги исполниш своите ветувања.
28 Што и да преземеш, сè ќе ти успее, и светлина ќе ги осветлува твоите патишта.
29 Зашто, Тој ја понижува гордоста на гордите, додека им притекнува на помош на оние, што имаа смирени очи.
30 Тој го избавува невиниот од неволја, и тебе ќе те спаси чистотата на твоите раце.”

Поврзано

Надворешни врски


Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.