Јован Јовановиќ - Змај/ Што ни вели петелот

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Што ни вели петелот“

од Јован Јовановиќ - Змај
Македонски превод. Песната е оригинално издадена на српски јазик.

Знаете ли, деца,
зошто јас сум здрав,
знаете ли зошто
јас сум весел, прав?

Зошто и на старост
јас изгледам млад?
Јас не јадам појќе
кога сетам глад.

Јас не јадам, деца,
ни ладно, ни врелo;
градите ги ширам
и не стегам тело.

Јас не сакам темно,
ниту сакам мракој,
туку воздух сакам
и сончеви зракој.

Си легнувам рано -
нема што да кријам;
сонце не ме нашло
в постела да спијам.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.