Јован Јовановиќ - Змај/ Дожд

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Дожд“

од Јован Јовановиќ - Змај
Македонски превод. Песната е оригинално издадена на српски јазик.

Дождец златен,
благодатен,
паѓај, паѓај,
во долина,
во долина
и планина.

Дождец златен,
благодатен,
накваси ни
цвеќе мило,
поубаво
да би било.

Дождец златен,
благодатен,
во гора те
поток чека,
за да брза
в бујна река.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.