Јован Јовановиќ - Змај/ Гулабице моја

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Гулабице моја“

од Јован Јовановиќ - Змај
Македонски превод. Песната е оригинално издадена на српски јазик.

Гулабице моја, мила
ти до пладне кај си била?
Да не си се под облаци
вивнала,
да не си се брканица
играла;
или пак те влекла желба
на нива?
Знам, вистина не си била
на слива.
Може в село да си била
ти на кров;
или негде да си била
ти на лов.
Или си се ти на поток
капела?
Кого си сретнала?
Со кого си шетала?
Каде си ми била,
гулабице мила?


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.