Јован Јовановиќ - Змај/ Ајте в гора

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Ајте в гора“

од Јован Јовановиќ - Змај
Македонски превод. Песната е оригинално издадена на српски јазик.

Ајте в шума, деца мили,
кај се сладок мирис лее,
Уште нема лад под ветки,
сегде сонце в гора грее.

Ајте деца, цвеќе вика,
ајте в гора, таа чека,
ветрец крила меки шири,
в пресрет брза мала река.

Ајте в гора, деца мили,
мирис сладок кај се лее,
тревата е толку мила,
а птичките чудно пејат.

Ајте в шума - сите таму
да сте сега деца мои,
и со снага и со здравје
горски водзух да ве пои.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.