„Реформи“ за борбата во Македонија

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Реформи“ за борбата во Македонија

од Реформи (весник)
16 август 1903


Борбата во Македонија предизвика такво воодушевување во срцата на многумина младичи во странство, што некои од нив решиле да ги остават и коските за слободата на херојските Македонци. Такви борци се јавиле од Чешка, од Одеса и други места. Дури и еден потпоручник од српската армија, родум Македонец, ја напуштил војската и влегол во редовите на македонските востаници. Јавуваат од Италија дека некои од италијанските гарибалдинци се готвеле да се борат за слободата на Македонија.


Извор

  • „Реформи“ (Софија) 36 (16.VII.1903); Странскиот печат за Илинденското востание, Скопје, 1953, стр.72