Устав на Соединетите Американски Држави

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Устав на Соединетите Американски Држави

од Конгрес на САД


Уставот на САД е донесен од страна на Конгресот на САД во 1787 година, а денеска покрај него, воведени се и неколку амандмани за негова измена, кои се моментално на сила. Деловите со здебелени букви се изменети со амандмани.

Прва страна од Уставот на САД
Втора страна од Уставот на САД
Трета страна од уставот на САД
Четврта страна од Уставот на САД
Закон за правата (Првите десет амандмани на Уставот на САД)

Преамбула[уреди]

Ние, народот на Соединетите Американски Држави, со цел да створиме посовршен сојуз, да ја втемелиме правдата, да го осигураме мирот во земјата, да се погрижиме за заедничката одбрана, да ја унапредиме општата благосостојба и да обезбедиме благодети на нашата слобода, и слободата на нашето потомство, го одредуваме и донесуваме овој Устав на Соединетите Американски Држави.