Убава наша татковино

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Убава наша татковино

од Антун Михановиќ
Национална химна на Хрватска.


хрватски
Lijepa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino,
Da bi vazda sretna bila!
Mila kano si nam slavna,
Mila si nam ti jedina,
Mila kuda si nam ravna,
Mila kuda si planina!
Teci Dravo, Savo teci,
Nit'ti Dunav silu gubi!
Sinje more, svijetu reci,
Da svoj narod Hrvat ljubi!
Dok mu njive sunce grije,
Dok mu hrašće bura vije,
Dok mu mrtve grobak krije,
Dok mu živo srce bije!
македонски[1]
Наша убава татковино,
Ој јуначка земјо мила.
Старославна дедовино,
Вечно да си ми среќна!
Мила си ни колку што си славна,
Мила си ни ти единствена,
Мила си ни кај си рамна,
Мила кај си планина!
Течи Драво, Саво течи,
Ни ти Дунав, сила не губи,
Сино море кажи му на светот,
Дека својот народ хрватот го љуби!
Додека нивите му ги грее сонце,
Додека дабовите бура му ги вие,
Додека мртвите гробот му ги крие,
Додека срцето живо му бие!


Наводи[уреди]

  1. Текстот не е поетски преведен. Преводот е направен врз принципите на буквалниот превод.


Надворешни врски[уреди]