Смилево славно в' оган гори

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Топовите грмат, татни земјата
пламен се дига до небото.
Жалете браќа, браќа славјани
Смилево славно в' оган гори.

Жените плачат, пиштат децата,
моми се кријат во беспокој.
Наспроти стои Даме Груев,
верна дружина командува.

Удрете браќа, не се плашете,
скоро ќе падне овој тиран.
И на ова царство ќе достоеме,
на таја пуста тиранија.

Поврзано[уреди]