Слобода (химна)

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Слобода

од Давид Маграѕе
Национална химна на Грузија.


грузиски [1] транслитерација македонски[2]

ჩემი ხატია სამშობლო,
სახატე მთელი ქვეყანა,
განათებული მთა-ბარი,
წილნაყარია ღმერთთანა.
თავისუფლება დღეს ჩვენი
მომავალს უმღერს დიდებას,
ცისკრის ვარსკვლავი ამოდის
ამოდის და ორ ზღვას შუა ბრწყინდება,
და დიდება თავისუფლებას,
თავისუფლებას დიდება!

Chemi khat'ia samshoblo,
Sakhat'e mteli kveq'ana,
Ganatebuli mta-bari
Ts'ilnaq'aria Ghmerttana.
Tavisupleba dghes chveni
Momavals umghers didebas,
Tsisk'ris varsk'vlavi amodis
Amodis da or zghvas shua brts'q'indeba,
Da dideba tavisuplebas,
Tavisuplebas dideba!

Мојата икона е мојата татковина,
И целиот свет е нејзина потпора,
Светли планини и долини
Се споделени со Бога.
Денес нашата слобода
Пее во чест на иднината,
Залезната ѕвезда изгрева
И свети меѓу две мориња,
Ценета нека е слободата,
Слободата нека е ценета!

Белешки[уреди]

  1. Химната на страницата на Собранието на Грузија
  2. Не е поетски. Преводот е направен врз принципите на буквалниот превод со одредени модификации.


Надворешни врски[уреди]