Слеј се со тишината/ Обична улица

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Обична улица“

од Ацо Шопов


Мојата улица нема куќи високи,
ни липи, ни маслини, ни багреми зелени.
Она понекогаш на мртво дрво личи
кај случајно ќе слетаат птиците иселени.
Мојата улица е мала и безимена,
со обични радости и обични грижи,
и да нема зеници од сонцето подгорени
не ќe маже ништо сo светот да ја зближи.
Низ мојата улица само јас поминувам
и само навечер штом се успие тишината
она се буди плашлива и измамена,
измамена од гласот на далечината.

Видете исто така[уреди]