Слеј се со тишината/ Лов на езеро

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Лов на езеро“

од Ацо Шопов


Птица устремена. Стрвнина.
Исправен нор со закана ..
Глуне езерска поврвнина,
модра од тага. исплакана.
Темниот удар на крилото
темно ја сече модрината.
Блеснува на студенилот
рибата в клунот раскината.
Денот е cив од умирање.
Сами сме. Ништо не велиме.
Некое немо разбирање
не гони да се разделиме.

Видете исто така[уреди]