Слеј се со тишината/ Кон галебот што кружи над мојата глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Кон галебот што кружи над мојата глава“

од Ацо Шопов


Галебе мој,
не слетувај на моите очи.
Ha тие брегови откинати ниеден пристан
нема.
Зарони во сите длабочини,
надлетај над сите височини
и дај виделина да земам!
Галебе мој, јас очи веке немам.
He слетувај на моето срце!
Галебе мој, срцето не е мое:
мини низ сите предели неминати,
крај сите живи, непознати, загинати.
Загледај во сите осамени, cитe разделени,
и сите ледени врвои и сите ливади зелени,
и чуј -
додека твоето крило над нив морно се вие
како немирно во нив моето срце бие!
He слетувај галебе мој,
врати се пак ва јатото.
Јас сум лотка, осудена
на судир со непознатото.

Видете исто така[уреди]