Слеј се со тишината/ Верглата

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Верглата“

од Ацо Шопов


По булеварот Saint-Germain
верглата минува секој ден.
Старата позната песна здушено в неврат се
слива.
Досадна сива магла, досадна песна cивa.
Пo булеварот Saint-Germain
сликарот стар е секај ден.
Непознат снуждено седи дури го пречека
зора,
непознат слики нуди на сите в „Source" и
„Flоra"!
Ha булеварот Saint-Germain
облачен, матен, зимен ден.
Верглата мрмори глуво и глуво мрмори Сена.
Сликарот бавно стана и празен поглед крена

Видете исто така[уреди]