Слеј се со тишината/ Ах таа убавина

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Ах таа убавина“

од Ацо Шопов


Ax таа убавина, ax таа убавина,
тоа диво во крвта завивање.
Кине, граба, сече, носи како лавина,
вечна е притаеност и вечно откривање.
Не, не треба починка, не треба смирување,
сето поле пукнало од здравина,
па крвта е моја светло разденување
од таа разгаленост, од таа убавина.

Видете исто така[уреди]