Ристо Крле

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на автори: М Ристо Крле
(3.9.1900 - 29.10.1975)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Ристо Крле (Струга, 3 септември 1900 - Скопје, 29 октомври 1975) e драмски писател и еден од првите членови на Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ). Добитник e на наградата „11 Октомври“ за животно дело.

Творештво[уреди]

  • „Парите се отепувачка“ (1938) [1]
  • „Милиони маченици“ (1940) [2]
  • „Антица“ (1940) [3]
  • „Велик ден“ (1950)
  • „Гроф Миливој“ (1958)
  • „Автобиографија“ (прв дел, 1990)


Забелешки[уреди]


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.