Развивај горо, горо зелена

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Развивај горо, горо зелена, аман, аман,
извирај водо, водо студена, аман, аман.
Сите ми дрва, све ми развиле, аман, аман,
само едно дрво не ми развило, аман, аман.
Под него лежи младо јуначе, аман, аман,
младо јуначе со десет рани, аман, аман.
Девет рани све куршумени, аман, аман,
само една рана штико бодена, аман, аман.
Над него лета сива орлица, аман, аман,
сива орлица, проклета птица, аман, аман.
- „Ја умри, умри младо јуначе, аман, аман,
да ти испија црните очи, аман, аман,
да ти исколва белото ти лице“!

Поврзано[уреди]