Псалми/ 41

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

40 Псалми
41 псалм
од н.п.
42
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

   1 За началник на пејачи. Давидов псалм. Блазе му на оној кој мисли на бедниот, Господ ќе го спаси во ден на неволја!
  2 Господ ќе го штити и ќе го запази жив, ќе му даде среќа на земјата, и нема да го предаде на волјата на непријателите.
  3 Господ ќе го поткрепи на леглото при болест, болеста ќе му ја сврти во сила.
  4 Јас реков: „Господи, смилувај ми се, исцели ми ја душата, зашто згрешив!”
  5 Непријателите зборуваат зло за мене: „Кога ќе умре и кога ќе му го снема името?”
  6 И ако дојде некој да ме посети, зборува со ласкање, собира злоба во своето срце, а надвор клевети.
  7 Сите што ме мразат, шептат заедно за мене, измислуваат зло против мене:
  8 „Лоша болест го кутна,” или: „Кога еднаш ќе легне, нема да стане.”
  9 А и мојот пријател, во кого имав доверба, кој јадеше мој леб, ја крена петицата против мене.
10 Но Ти, Господи, смили ми се и крени ме, за да можам да им вратам.
11 По тоа ќе знам дека сум ти мил: бидејќи мојот непријател не ќе се весели над мене.
12 А мене ќе ме запазиш во мојата чесност, и ќе ме ставиш пред Твоето лице довека.
13 Благословен да е Господ, Израелевиот Бог, од века до век! Така нека биде! Амин!

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.