Псалми/ 38

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

37 Псалми
38 псалм
од н.п.
39
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

 1 Давидов псалм. Господи, не ме изобличувај во Твојата јарост и не ме казнувај во Твојот гнев.
  2 Твоите стрели се закачија во мене, Твојата рака ме притисна тешко.
  3 На моето тело нема ништо здраво заради Твојот гнев, од моите гревови нема мир за моите коски.
  4 Зашто беззаконијата на мојата глава ме надвишија, ме притиснуваат како претешко бреме.
  5 Моите рани смрдат и гнојат заради мојата безумност.
  6 Се згрбавив и се собрав, постојано скитам натажен.
  7 Зашто мојата внатрешност гори, и нема здравје во телото мое.
  8 Исцрпен сум и сосем сотрен, офкам од плачот на моето срце.
  9 О, Господи, сите мои желби се пред Тебе, и моите повици не Ти се скриени.
10 Моето срце удира силно, силата ме остава, и гасне светлината на очниот вид.
11 Пријателите и другарите се отстранија од моите рани, и моите најблиски стојат далеку.
12 Ми поставуваат стапици, оние кои ми го дебнат животот, кои ми сакаат несреќа, ми се закануваат со пропаст и секогаш смислуваат измама.
13 А јас сум како глув и ништо не слушам и како нем, уста не отворам.
14 Станав како човек што не слуша и кој нема одговор во устата.
15 Зашто, о, Господи, на Тебе се надевам, Ти ќе ме услишиш, Господи, Боже мој!
16 Зашто реков: „Нека не се радуваат над мене; кога ногата ќе ми се сопне, нека не се креваат над мене!”
17 Зашто не пропаднав за малку, и мојата болка секогаш е пред мене.
18 Јас ги признавам своите беззаконија, и полн сум со жалост заради својот грев.
19 А кои се против мене, без причина силни се, и мнозина се што ме мразат неправедно.
20 За добро ми враќаат со зло, ми се противат дека го барам доброто.
21 О Господи, не ме оставај! Боже мој, не оддалечувај се од мене!
22 Побрзај ми на помош, Господи, Спасителу мој!

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.