Псалми/ 36

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

35 Псалми
36 псалм
од н.п.
37
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

 1 За пејачки началник. Од Господовиот слуга Давид. Грешна замисла е во срцето на злосторникот, нема страв од Бога пред неговите очи.
  2 Самиот си ласка во своите очи, додека не му се открие неговото беззаконие и го намрази.
  3 Зборовите на неговата уста се измама и злодело, тој не се грижи повеќе за разумноста и доброто.
  4 Смислува беззаконие на својата постела, останува на лош пат, не го мрази злото.
  5 Господи, Твојата добрина е до небото, Твојата верност до облаците.
  6 Твојата правда е како Божји врвови, Твоите судови како длабоко море; луѓе и животни избавуваш Ти, О Господи.
  7 Колку е скапоцена Твојата милост, О Боже! Луѓето се засолнуваат под сенката на Твоите крилја.
  8 Се наситуваат со мрсно во Твојот дом, Ти ги напојуваш од реката на Твоите сладости.
  9 Во Тебе е изворот на животот, со Твојата светлина ние ја гледаме светлината.
10 Закрили ги со Својата милост сите, кои Те почитуваат, и со Својата праведност сите, кои имаат чисто срце.
11 Нека не ме згази ногата на гордиот и нека не ме гони раката на грешниот.
12 Таму паднаа, кои прават беззаконие, соборени се, и не ќе можат повеќе да станат.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.