Пребегнување на Македонците во Сицилија по ликвидирањето на востанието на Петар Делјан

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

За последиците на задушувањето на востанието на Петар Делјан и за пребегнувањето на Македонците во Сицилија во 1041 година во т.н. „Барски анали“ е забележано:

Тука во Ломбардија дојде од Сицилија протоспатарот и капетанот Михаил. На 17 март се заврза битка меѓу Норманите и Грците. Потоа на 4 мај сите Грци се собраа на едно место на Монс Мајор крај реката Ауфид, започна битка во која загинаа особено многу Анатолијци и Обсеквиани, Руси, Тракијци, Калабројци, Лангобарди, Катипанити. Норманите беа не повеќе од две илјади души, а Грците, без да се смета прислугата, осумдесет илјади. Кога Михаил се врати оттаму, исплашен, со малцина останати полуживи од страв пред жестоките Нормани, тој беше пишал во Сицилија и оттаму пристигнаа несреќните Македонци, павликијани и Калабријци. Тогаш, откако тие се присоединија со другите во мочурливите пасишта под Монс Пилозус, Михаил по наредба на императорот се врати во Сицилија, од каде што дојде.

Извор[уреди]

  • G. H. Pertz, Annales Barenses - Monumenta Germaniae historica, Scriptores V, p.53