По горите македонски

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
По горите македонски шетала мома
охриѓанка симпатична, убава мома. [2x]
Во окови млади војник тешко е ранет
над глава му милата му сестра и тихо милува
ем го пита ем го пита дека си ранет.
Не питај ме сестро мила, тешко сум ранет
земи книга и моливот, писмо напиши
испрати го во Битола на мојата мајка.
Ох да знае мојта мајка дека сум ранет
ќе забради црна шамија, мене да жали
мојте браќа крв ќе лијат за да се осветат.

Поврзано[уреди]