Поход на императорот Василиј II против македонската држава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

За походот на Василиј II Македонец против македонската држава на Самоил Македонец, во „Историјата“ на Лав Ѓакон во 986 година се бележи:

Потоа пак, бидејќи конечно ја разбил грабачката чета на соучесникот на Варда Склир, императорот Василиј, собирајќи војска, брзо ја поведе против Мизите. Зошто нивната дрскост и упорност, навестувајќи убиства, ѝ нанесувала штета на ромејската држава бидејќи немилосрдно ги ограбувале областите на Македонците и сè возрасно уништувале. Поради тоа пострасно отколку што требало и воден повеќе од чувство отколку од благоразумност, тој се крена за да го оттргне тоа одеднаш.

Извори[уреди]

  • Leonis Diaconi Historiae - PG. Ed. J. P. Migne. Paris, 1864, p.311