Прејди на содржината

Потеклото на Петар Делјан

Од Wikisource
Потеклото на Петар Делјан

од Михаил Деволски
Од Виенскиот додаток на Скилицовата Хроника од 1040/1041 година.


(Гаврило) Радомир ја имаше за жена ќерката на унгарскиот крал, која од непознати причини за замрази и изгони, иако таа веќе беше од него бремена, ја зеде за жена прекрасната Иринам заробена на Лариса.

(Петар Делјан му беше) нему роден од ќерката на унгарскиот крал, која, уште додека беше жив Самоил, за замрази ја протера и ја зеле за жена прекрасната Ирина од Лариса.