Подај моме рака

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Како сонце в' дворот да ми дојдеш,
како песна в' срце да ми пројдеш.
Само да те погледам јас,
везден тука идам, оф, очи да ти видам.
Лична ко китка, пролет ми те роси,
в' срце ми те носи, опа!
Гајда свири ли-ду-ли-ду-ли, опа, и-ха-ха
тапан чука рит-тика-тика, ајде де.
Подај моме, подај рака ти,
овде на срце да ја ставам јас.
За час ќе ми мине сета мака,
никому не те давам.
Среде други лични моми ле,
уште полична ќе те гледам јас.
Твојот допир и од очи вљубен,
свој чекор јас ќе редам.
Среде село, младите се збрале,
и за љубов нишан си дале.
Само јас сум без тебе сам,
нишан ти ми зема надвор ми те нема.
Послушај песна на оро те кани,
до мене застани, и-опа!
Гајда свири ли-ду-ли-ду-ли, опа, и-ха-ха
тапан чука рит-тика-тика, ајде де.
Подај моме, подај рака ти,
овде на срце да ја ставам јас.
За час ќе ми мине сета мака,
никому не те давам.
Среде други лични моми ле,
уште полична ќе те гледам јас.
Твојот допир и од очи вљубен,
свој чекор јас ќе редам.

Поврзано[уреди]