Писмо од Стоил Балкански до Георги Раковски

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Писмо од Стоил Балкански до Георги Раковски во Белград

од Стоил Балкански
На современ македонски правопис.


Г-н Г.С. Раковски у Белград!


Не знам дали сте известени дека г-н Д. Миладинов, Македонец, по клеветата од битолскиот фанариот и на охридскиот, лежи денеска во темниот мухаметски затвор: за жал, никого не го пуштаат да го види, не очекуваното доаѓа и другиот му брат К. Миладинов пред минатата недела од Загреб, кој, се гледа, откако не успеал да го види наклеветен и тој, пред 4-5 дена ненадејно го грабнуваат и него во галата, од една улица, и го однесуваат без да му ја кажат безбожниците причината. Жално многу и за него, зашто е малку болен. Ние решивме да подадеме арзуал заедно со охриѓаните, та белки еден барем да избавиме од рацете на тие безбожни тирани.

Сум Ваш покорен

Цариград, 9 август 1861 г.

Стоил Д. Балкански