Петре М. Андреевски

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на автори: А Петре М. Андреевски
(18.11.1874 - 26.07.1926)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Петре Миланов Андреевски (Слоештица, Демирхисарско, 25 јуни 1934 - Скопје, 25 септември 2006) е поет, романсиер, раскажувач и драмски автор. Основно образование завршил во родното село, гимназија во Битола, а студирал на Филозофскиот (сега Филолошки) факултет во Скопје. Работел во Македонската телевизија. Бил уредник на списанието „Разгледи“. Член на Македонската академија на науките и уметностите. Член на Македонскиот ПЕН центар. Член на Друштвото на писателите на Македонија од 1964 година, a во 1983 година бил и негов претседател.

Творештво[уреди]

Стихозбирки:

 • Јазли (1960)
 • И на небо и на земја (1962)
 • Дениција (1968)
 • Дални наковални (1971)
 • Пофалби и поплаки (1975)
 • Вечна куќа (1987)
 • Лакримариј (1999)

Книги со раскази:

 • Седмиот ден (1964)
 • Неверни години (1974)
 • Сите лица на смртта (1994)

Романи:

 • Пиреј (1980)
 • Скакулци (1983)
 • Небеска Тимјановна (1988)
 • Последните селани (1997)
 • Тунел (2003)


Книгата драми (1984), во која влегуваат:

 • Време за пеење
 • Богунемили

Стихозбирки за деца:

 • Шарам барам
 • Касни порасни


Забелешки[уреди]


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.