Прејди на содржината

Песна за Крушевската република

Од Wikisource
Многу крвја многу солзи,
земја натопија,
многу лисја гора смени
машка снага испи,
но по таја борба тешка
слобода ни бликна.
Во илјада деветсто и третата година,
се создаде република во славно Крушево,
македонска република прва на Балканот.
Претседател први беше
тој Никола Карев,
со македонски војводи сите Илинденци,
Даме Груев, Питу Гули и
Јане Сандански.
За слобода загинаја славните војводи
на Македонците завет оставија,
да се борат за слобода,
за Македонија.

Надворешни врски

[уреди]