Песна за Караџата

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Борба се бие по ливадишта,
планини пеат за Караџата.
Запеј ми, запеј Кожув планино
старата песна за Караџата.
Ја кажи, кажи, а бре Караџа,
до каде је Македонија?
Ето таму горе, Кумановско поле
Охрид, Битола, дур' до Пирина.
Шчици се бичат, спици се прават,
на Македонци во нокти клават,
в' огинот гори, железо се топи,
на Македонци под мишки клават.
Ја кажи, кажи, а бре Караџа,
до каде е Македонија?
Ето таму долу, Прилеп, Кавадарци
Неготино, Дојран, дур' до Солуна.
Ај нека знаје цела Европа,
до каде е Македонија:
ето тамо горе, Тетовско поле,
Гостивар, Струга, дур' до Кичево.
Има ли уште кој да не знае
каде е Македонската земја?

Поврзано[уреди]