Оче наш

Од Wikisource
Оче наш

од Исус Христос
на македонски јазик

Оче наш,
Кој си на небесата,
да се свети името Твое,
да дојде царството Твое,
да биде волјата Твоја,
како на небото, така и на земјата.

Лебот наш насушен дај ни го денес;
и прости ни ги долговите наши,
како што им ги проштеваме и ние на нашите должници;
и не воведувај нè во искушение, туку избави нè од лукавиот.
Зашто Твое е Царството и Силата и Славата, во вечни векови.
Амин!