Народе македонски

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Песната "Народе Македонски" е создадена во спомен на масактрите во 1903 и 1905 година во костурското село Загоричани врз месното цивилно население од страна на Турците и Грците. Убиени се над 200 загоричани, а селото е уништено.[Аудио верзија од песната ,,Народе Македонски``]

Девојки во рушевините на Загоричани (1905)

Текст[уреди]

Народе македонски, со какви идеи си ти?

Доста веќе, разбуди се, свести се, не спи ти!

Не знаеш кој си, што си - други тебе знаат.

Страм голем е за тебе сам да се не знаеш.

Исклаја жени, деца, во село Загоричани.

А, пред аскерот турски фрл'ајте оружјето.

Опинци долги носат, пискули големи

, фустани раскапани ем празни патрони.

Каде е Караиванов и дружината му?

- Мелас Каравангелис, в Битола в затвор е тој.